Collegegeld

Helaas kun je aan Conservatorium Maastricht niet gratis studeren. Toch zijn er tal van mogelijkheden om je studie (deels) te kunnen financieren, zowel nationaal als internationaal. We hebben ze voor jou op een rijtje gezet. Mocht je vragen hebben of een aanvraag doen voor een studiebeurs, aarzel dan niet om een afspraak te maken met Jane Smeele bij het International Office.

Collegegeld

Studenten uit de EU moeten het jaarlijkse wettelijk collegegeld betalen. Niet-EU / EER-studenten betalen het zogenaamde instellingscollegegeld. Om te zien welke bedrag van toepassing is op jouw situatie, ga dan naar de website van Zuyd Hogeschool (Conservatorium Maastricht maakt hier deel van uit).

Mogelijkheden om je studie (deels) te kunnen financieren

Nederlandse studenten kunnen zich aanmelden voor studiefinanciering bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Studenten die het instellingscollegegeld betalen, (zoals niet-EU EU / EER-studenten) kunnen in aanmerking komen voor een Zuyd Excellence Scholarship (Kennis Scholarship). Dit is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Studenten dienen tenminste 45 van de 60 studiepunten in het jaar dat ze deze beurs ontvangen te verkrijgen, en vijf uur per maand werkzaam te zijn als ambassadeur voor Conservatorium Maastricht. Meer informatie hierover kunt u vinden op Zuyd International.

Voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte die een bachelor- of masterdiploma in Nederland willen behalen heeft het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Holland Scholarship-programma opgezet. U vindt meer informatie en de voorwaarden op Zuyd International.

Om jonge getalenteerde muzikanten financieel te kunnen ondersteunen, heeft Conservatorium Maastricht het Conservatorium Maastricht Foundation (CMF) opgezet. Vrienden van CMF doneren geld om talenten zoals jij te helpen om het meeste uit hun studie halen. Voor meer informatie en de voorwaarden, ga naar www.cmfoundation.nl.

De Geveke-Engeln Foundation biedt financiële steun, in de vorm van een lening, voor een beperkt aantal studenten die een instrument willen aanschaffen, maar niet over de middelen beschikken om dat te doen. Voor meer informatie hierover kun je een e-mail sturen aan Raissa Reintjens.

De Staetshuys fonds biedt financiële ondersteuning aan jonge (jonger dan 31) klassiek geschoolde zangers voor extra lessen, deelname aan wedstrijden, masterclasses, reis- en verblijfskosten. Meer informatie is op hun website te vinden.

Conservatorium Maastricht heeft ook het Mobiliteit Fonds opgezet om internationalisering te stimuleren en om leerlingen aan lessen, workshops en masterclasses te kunnen laten nemen buiten Nederland (exclusief reis- en verblijfskosten). U kunt uit dit fonds een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van het bijwonen dergelijke activiteiten (tot € 150 per jaar). Je moet dan wel ingeschreven staan bij de bacheloropleiding of masteropleiding van Conservatorium Maastricht. De activiteit moet gerelateerd zijn aan je studie en moet op voorhand besproken worden. Het fonds heeft een beperkt budget hiervoor beschikbaar - wie het eerst komt, het eerst maalt! Bachelor studenten kunnen hierover een e-mail sturen naar Jane Smeele. Master studenten kunnen hierover in contact treden met Loes de Heus. Let op: Je kunt maar één keer per jaar aanspraak maken op het Mobiliteit fonds. Bij de aanvraag dienen de volgende onderdelen te worden meegestuurd: een kopie van je paspoort, bankrekeningnummer (IBAN/BIC), bewijs van deelname, bewijs van betaling, bedrag van de declaratie voorzien van naam, adres, gsm nummer en emailadres.