Toelatingseisen

Allereerst moet je je voor een toelatingsexamen inschrijven via Studielink. Je krijgt een ontvangstbevestiging van het examenbureau van Conservatorium Maastricht, dat een toelatingsexamen voor je inplant. Je doet namelijk eerst nog auditie en vervolgens moet je nog een aantal bewijsstukken aan ons overhandigen. Hieronder een gemakkelijk overzicht:


Auditie

Naast de algemene toelatingsvoorwaarden, moet je voldoen aan specifieke toelatingseisen.

Zoals bij alle kunstvakopleidingen dien je een toelatingsexamen af te leggen voordat je kunt worden toegelaten. Het Toelatingsexamen Docent Muziek wijkt af van het toelatingsexamen klassiek en jazz/pop. Het bestaat uit een aantal onderdelen:

Dag 1

Theoretisch gedeelte over algemene muziektheoretische kennis. Deze test duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats op zaterdag 18 maart 2017.

Wil je de theorie oefenen?


Dag 2

De laatste drie onderdelen vinden op één dag plaats en wel op 30 maart, 30 en 31 mei of 7 juni 2017. Het is mogelijk een voorkeursdatum op te geven via examenbureau.conservatorium@zuyd.nl. De richtlijnen gelden zowel voor de specialisatie muziek in kunsteducatie als voor orthopedagogische muziekbeoefening. Je kunt toegelaten worden tot het voorbereidend jaar, het eerste of een hoger jaar van de opleiding. Vrijwel direct na het laatste toelatingsexamen wordt de uitslag bekend gemaakt. Je krijgt hiervan zowel telefonisch als schriftelijk bericht.

De eerst volgende stap nu je via Studielink bent aangemeld bij Conservatorium Maastricht (onderdeel Zuyd Hogeschool) is deze auditie. Het toelatingsexamen. Je krijgt hiervoor van ons een uitnodiging. In maart en april of mei moet je vervolgens twee dagen voor ons spelen of zingen en een schriftelijk examen afleggen. Lees zeker vooraf de info over de hoofdvakken Docent Muziek.


Aanvullende vereisten

Helemaal klaar ben je nog niet, want je moet nog voor 1 september onderstaande zaken uploaden via studielink om ingeschreven te worden, je studenten ID en toegang tot de Zuyd Hogeschool account te ontvangen. Indien dit niet gebeurt, heb je geen toegang tot het onderwijs en je account.

Om daadwerkelijk aan je studie te kunnen beginnen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt de juiste vooropleiding.
 • Je bent geslaagd voor alle onderdelen van het toelatingsexamen.
 • Je bent volledig beschikbaar voor alle onderdelen in je studie, ongeacht je woonplaats of nevenactiviteiten. Dit is van wezenlijk belang voor de les- en activiteitenplanning en voor de deelname in projecten. Indien je hiertoe niet bereid bent, ben je ook niet toelaatbaar.
 • Je beheerst de Nederlandse taal voldoende (praktisch gedeelte toelatingsexamen).
 • Je hebt je collegegeld betaald.
 • Buitenlandse kandidaten moeten hiernaast de volgende documenten inleveren:
  • Kopie van geldig paspoort.
  • Kopie van geldig visum.
  • Kopie van diploma en/of getuigschriften van voorgaande opleidingen.
  • Uittreksel bevolkingsregister (zie woonlandbeginsel).