Muziek Verankerd/t

29 March 2019, 09:15 - 16:00

Wat maakt dat muziek overeind blijft in roerige tijden? Hoe komt het dat muziek maken en luisteren ook zonder institutionele scholing als basisbehoefte verankerd lijkt in ons menselijk bestaan? 
In dit symposium gaan we niet zozeer op zoek naar waarom muziek een plaats in het onderwijs verdient, maar gaan we terug naar de kern van muziek maken en onderzoeken we hoe en wat muziek verankert. 

Dit symposium schijnt licht op de rol van muziek in een aantal cruciale functies; concentratie, flexibiliteit, impulsbeheersing en het ordenen van prioriteiten. Deze executieve functies worden gezien als de ‘dirigent’ die ons helpt met alle taken en handelingen in ons professionele- en privéleven. 

De zoektocht naar waarom muziek zo verankerd is in ons leven en hoe we dit zichtbaar maken in het onderwijs, wordt ondanks het filosofisch karakter belicht vanuit wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor hebben we uit eigen huis Elisabeth Dumont, promovenda aan de Universiteit Maastricht en Phil Mullen uit Ierland, die toonaangevend is als het gaat om community music en musical inclusion en met name gericht is op de koppeling naar de muziekpraktijk. Voor onze eigen praktische verankering hiervan gaan we aan de slag met  een aantal inspirerende en activerende workshops waar we het effect van muziek op executieve functies aan den lijve zullen ondervinden! 

Tickets (inclusief lunch) € 55.
Studenten tickets (inclusief lunch) € 25. Gebruik de code 'STUDENT2019' en neem je studentenpas mee.
Bestel je tickets hier.

Ben je een CM-Student? Contacteer dan communicatie.conservatorium@zuyd.nl en krijg de toegangscode!