Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Choir Training & Conducting / Teaching Methodology

Wim Vluggen

Music in Education

Wim Vluggen (born 1959) teaches Choir Training & Conducting and Teaching Methodology in the Music in Education department. He specialises in Gregorian chant and music pedagogy. 

He chairs the arts section of CvTE, the Dutch Board of Examinations, and is responsible for the General Arts examinations. In addition to his work at Conservatorium Maastricht, he is a teacher of Music, General Arts and CKV (Cultural and Artistic Appreciation) at Bernadinusscollege in Heerlen, and the conductor of the Maastricht University Choir. He regularly gives workshops to choirs and choral societies. He works as a freelancer for various Belgian organisations, including Födekam Belgien (umbrella organisation for amateur music) and Koor & Stem (Flemish choral society). He has taken part in the World Symposium on Choral Music in Rotterdam, Minneapolis, Kyoto, Kopenhagen and Argentinia. Wim Vluggen sings with Schola Maastricht, a group that specialises in singing Gregorian chant based on the oldest sources.
--
Wim Vluggen (1959) is docent Vakdidactiek en Koorscholing en –directie aan het Conservatorium Maastricht. Hij was jaren muziekdocent in het primair en voortgezet onderwijs, op dit moment is hij docent Muziek, Kunst Algemeen en CKV aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Voor het CvTE werkt hij als vaksectievoorzitter voor de kunstvakken. Het CvTE is eigenaar van de centraal schriftelijke eindexamens van het voortgezet onderwijs. In zijn functie als voorzitter is hij verantwoordelijk voor de examens van Kunst Algemeen. Hij studeerde Schoolmuziek en Koordirectie (DM en UM) aan het Conservatorium Maastricht en deed de post-conservatoriale cursus Gregoriaans. Hij volgde bij het Kodály-instituut cursussen muziekpedagogiek. Hij nam als dirigent deel aan trainingen en masterclasses in binnen- en buitenland, zoals de Kurt Thomas zomercursus voor koordirigenten in Utrecht. Hij bezocht ook de bekende Bachakademie van Helmuth Rilling in Stuttgart. Wim Vluggen leidde tal van koren, op dit moment is hij dirigent van het Universiteitskoor Maastricht, een koor waarmee hij werken zingt voor koor a capella maar ook voor groot koor met solisten en orkest. Daarnaast geeft hij met grote regelmaat workshops bij koren en korenorganisaties. Als freelancer werkt hij voor een aantal Belgische organisaties, zoals de Födekam Belgien (koepel voor de amateurmuziekbeoefening) en ‘Koor & Stem’ (Vlaamse koororganisatie). In Rotterdam, Minneapolis, Kyoto, Kopenhagen en Argentinië nam hij deel aan het World Symposium on Choral Music. Als zanger volgde hij de ESTIL Voice Training. Hij zingt bij de Schola Maastricht, een groep die zich specialiseert in het zingen van gregoriaans volgens de oudste bronnen.